Следвайте Гласове в На 11 май 2021, ден преди влизането в

...
Следвайте Гласове в На 11 май 2021, ден преди влизането в
Коментари Харесай

ГЕРБ: Назначеният от Кирил Петков борд на ББР похарчил 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги

Следвайте " Гласове " в 
На 11 май 2021, ден преди влизането в действие на указа на президента и без да има такова законово право, Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка. С тях желае утвърждение на нови членове на Надзорния съвет на ББР. Това сподели по време на брифинг Деница Сачева от ГЕРБ.

„ В нарушаване с нормите, таксата в Българска народна банка е била платена от персоналната му сметка, като в декларацията са посочени погрешни данни. В този миг Петков не е имал никаква законодателна власт да прави сходни дейности “, сподели още Сачева.
Ще стартираме с дребна ретроспекция. Без да има законово право Кирил Петков се показва за министър на стопанската система и подава документи в Българска народна банка, с които желае утвърждение на нови членове на надзорния съвет на Българска народна банка. Това обявиха по време на конференция представители на партия ГЕРБ. В нарушаване на нормите таксата е платена от персоналната му сметка. На 27 май Българска народна банка с преднамерено известие удостоверява за импортирани документи от лица, които нямат представителна власт, а заявките са в прорез на закона и те са оттеглени.   " Няколко дни по-късно той развива тезата си, че огромна част от 1.4 милиарда от парите на данъкоплатците са дадени на 8 компании, 4 от които на едно лице. Тезата се развива по-късно на нарочни брифинги и медийни участия. Публикуваните доклади на Българска народна банка обаче демонстрират, че парите са налични в ББР под формата на ликвиден запас ", съобщи Деница Сачева. 
Тя посочи, че към 1,3 милиарда лева е бил капиталът на банката и е бил разполагаем. Дейността е развивана с привлечени средства, активите са съвсем 4 милиарда, а заемите са със солидни обезпечения - това е било положението на банката. Тя отхвърли обвиняванията на Петков, който през май м.г. твърдеше, че ББР не подкрепя междинни и дребни предприятия, а клиентите й  всъщност са били 18 500, главно дребни и междинни. Още към 2000 са подкрепени по програмата за КОВИД, съгласно ГЕРБ.

През целия месец юни Петков правел опити да смени управлението на ББР, произнася се като притежател на акциите на банката, като за следващ път нарушава законодателството, настояват те.
На 7 юли е вписано ново управление на банката. Новите шефове подписват контракт за правно обслужване 6 дни по-рано, което е нарушаване на Закона за правния указател, показаха от ГЕРБ. Договорът е с адвокатска адвокатска фирма, само че с категорично наименуване на Лена Бориславова, а заплатата й е 13 хиляди лева на месец, или 164 298 лева годишно, без Данък добавена стойност.
" Преди повече от година се говореше за желанието на УС на ББР, назначен от Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, да се емитира облигация за 1 милиарда лева Не се появи информация какво се е случило с това, отправихме въпрос към служебния на нововъведенията и растежа, който тогава е прнципал ", включи се и Теменужка Петкова. От отговора, както и от обществената информация на уеб страницата на иснтитуцията излиза наяве, че е имало е решение на УС за облигация от 1 милиарда лева " Това е решено на 19 октомври и на 18 ноември е доказано от Надзорния съвет, само че няма решение на принципала. Тази процедура е прекъсната единствено с решение на Управителсния съвет. Защо, с какви претекстове? ", попита Петкова. По думите й от обществената информация и уеб страницата на банката, както и от финансовите доклади излиза наяве, че управлението е възнамерявало да емитира тази облигация през второто тримесечие на 2022 или третото, или въобще да не го прави. " Обсъждано е тази емисия да не се осъществя. на процедура банката се отхвърля от издаването на облигацията. Дали управлението на банката е правило разноски за тази облигация, от която се е отказало ", попита още тя.
Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова уточни, че е заплатен един милион за консултантски услуги. Това е голяма вреда, нанесена на ББР - за мнения по излъчвания на облигация, която не е издадена. Отделно 560 хиляди лева са платени за консултантски и адвокатски услуги. " Ако се харчи държавен запас само с УС, чието регистриране е противоречиво, от министър, който е разгласен за конституционно назначен, и този УС взима решения, за които нито Надзорния съвет, нито принципала знае, кой ще носи отговорност за изхарчения милион, без да е осъществено желанието на банката ", попита тя.
ГЕРБ ще пита министър Александър Пулев дали е уведомяван за решенията на Управителния съвет, ще търси ли отговорност от него и Надзорния съвет, и ще сезира ли АДФИ. 
 

 
Източници: " Труд ", " 24 часа "
 
 
 
 
28 Ное 202214228 Ное 202223328 Ное 202247228 Ное 202239728 Ное 202241428 Ное 20221536КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 202216419 Ное 202286718 Ное 2022252324 Sep 20223023
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР